Operete i sitno iseckate 7 različitih začinskih biljčica. Sve ukupno 500g.
Izmešate bilje sa 500g pavlake. Pored pavlake možete staviti i majonez. Ili sve zameniti jogurtom ako brinete o obimu struka.
Dodate smesi 1 kašiku senfa i 1 kašiku sirćeta, so i biber.
Sve to lepo ohladite.
Obarite jaja i ohladite. Isečete ih na četvrtine ili polutke.
Obarite krompir. Njega ne treba hladiti.
I onda sve zajedno servirate, topli krompir, hladna jaja i hladan sos.

I to bi bio još jedan u nizu recepata iz sjajne nemačke kuhinje. Sada se verni čitaoci ovog bloga pitaju: “Još jedan u nizu? Ovo je prvi za koji ja znam.” Naravno, verni čitalac je potpuno u pravu. Ja ne pišem o sjajnim nemačkim receptima iz prostog razloga što tu nema ama baš ništa sjajno.
Povod za post su dani zelenog sosa koji se u toku maja može jesti po Frankfurtsim (ili Frankfurškim?) ulicama. Opet ništa spektakularno, ovde stalno postavljaju tezge po ulicama i jedu i piju oko istih. Nego, pročitah komentar kako Nemci žele da ga zaštite. Tj. kako se zelenim sosom može zvati samo ono što sadrži tačno definisanih 7 biljaka (Parsley,Chives, Chervil, Sorrel, Dill, Borage and Cress). Ne znam svim biljkama ime na srpskom, te ih ostavljam u engleskoj verziji.

E sad se jedan neljubitelj zelenog sosa na kraju pita: wtf?

p.s. Imaju Nemci sličan fetiš i sa šparglom, no o tome drugom prilikom.

Comments:

  • 09/05/2010

    Tako je to u razvijenom svetu, izmešaju neku travu sa pavlakom, zaštite i naprave brend.

    reply...
  • 09/05/2010

    Nemoj tako, nije to bilo koja trava nego tacno odredjenih sedam trava 😉

    reply...
  • 12/05/2010

    Ja bih to sa jogurtom. Za mene je smetana (pavlaka) nuzno rusko zlo-stavljaju je u sve salate, supe, corbe, preko lososa, u palacinke, ma svuda!

    Sos se sluzi kada, kao vecera, prilog?

    I da, fetis oko spargli je poznat sirom sveta., Ludi su skroz-te dve nedelje koliko im je sezona, samo jedu spargle ko blesavi. A ja sam potpuno indiferentna spram tog povrca. Nema ni ukus ni miris. Hm, miris ima al samo onaj posle piskenja. No, verovatno si vec sve cula 🙂

    reply...
  • 13/05/2010

    Kujna sluze ga ceo dan, i kao rucak i kao vecera 🙂
    U menzi, u firmi ga recimo cesto sluze kao rucak tako s jajima i krompirom.
    A spargla je stvarno prica za sebe. Corba nije losa. Prosle godine sam je narucila u jednoj lokalnoj kafanici izmedju dve setnje po nekim sumama i posle toga jos zasladila strudlom s jabukama.
    Ne znam da li sam bila preumorna i pregladna, ali tu corbu sa sparglama pamtim kao jednu od boljih 😉

    reply...
  • 16/05/2010

    A u srijedu veliki Bayern i odvratni Inter. Iako 50% nas sa sajta zlipodstanar.com navija za Zvezdu, a ostatak za Partizan, vjerujem da ćemo 100% biti uz Bayern u srijedu. Ili bar 50%. Deutschland, Deutschland ueber alles! 🙂

    reply...
  • 16/05/2010

    A ima i ono kad u filmu o Harry i Sally odu na ručak pa jedu listove zelene salate. Vjerujem da su bili bar začinjeni :).

    reply...

post a comment