U nekom od ranijih postova sam se već divila javnom prevozu u Brnu. Ranija ga nisam preterano koristila pa se moje divljenje svodilo na relativno nove i izuzetno dobro očuvane trole i tramvaje. Sada kao njegov već iskusni korisnik, mogu slobodno da kažem da je javni prevoz u Brnu pravi odmor posle onog paćenja po Beogradu. Vozni park uglavnom čine tramvaji i trole tako da ne doprinose povećanju izduvnih gasova po gradu. S njima možete da stignete u gotovo sve delove grada. Ovde je vožnja kolima po tramvajskim šinama izgleda vrlo kažnjiv prestup jer se zaista ne sećam da sam ikada videla automobile na njima. S druge strane, tramvaji imaju prvenstvo svuda i koliko god vozači automobila bili pažljivi i propustali vas na raskrnicama, dobro obratite pažnju na šinama, jer se može lako desiti da vas “pokupi” neki tramvaj. To važi i za pešačku zonu, jer ona nije zabranjena za tramvaje. Nekako im ovde tramvaj dođe kao neko sveto biće, sve mu se može.

Na svakoj stanici ovde postoji jasno istaknut red vožnje i poštuje se u minut, nema kašnjenja, žurenja i sl. Takođe je i jasno naglašeno kada idu niskopodni tramvaji, trole ili autobusi, pa mame se kolicima, kao i invalidi uredno čekaju iste. Svuda po autobusima ima izlepljenih brošura i poruka tipa: ustanite starijima, trudnicima itd. sve u fazonu lepše je s kulturom, a mogu vam reći da ljudi to i poštuju.

Ovde se karte za prevoz prodaju u zavisnosti od vremena trajanja vožnje i zone u kojoj se vozite, pa tako najjeftinija karta kosta 8 kruna (priblizno 24 din) ako se vozite do deset minuta u jednoj zoni, ili u najgorem slucaju 15 kruna ako se vozite do 40 minuta, prolazite kroz dve zone i kartu kupite kod vozača. Sve to i malo opširnije za one kojima to baš zatreba na sajtu javnog prevoza. Najbolja ponuda im je definitivno jednogodišnja karta koja kosta 3800 kruna i uz nju imate različite pogodnosti za vožnju po Brnu i okolini, kao npr. vikendom možete da povedete nekoga sa sobom za džabe.

Ipak totalno sam se oduševila kada sam otkrila da svoju vožnju možete da isplanirate u minut na dotičnom sajtu i nakon izabrane polazne i završne stanice, on vas uputi na stranicu gde izaberete vreme i datum. Dobićete spisak svih linija ukoliko mora da se preseda, kao i imena stanica na kojima se preseda uz more drugih propratnih opcija. Čak i ako nikada niste bili u Brnu vrlo je lako za snalaženje, s obzirom da u svakom vozilu postoji i spisak imena svih stanica kao i automatski glas koji vas upozorava na kojoj ste stanici trenutno i koja je sledeća.

Za kraj posta par českih reči koje mogu biti korisne u prevozu:

tramvaj = tramvaj
autobus = autobus
ulazak = nástup
izlazak = výstup
dolazak = příjezdy
polazak = odjezdy
autobuska stanica = autobusová zastávka
tramvajska stanica = zastávka tramvaje
karta = jízdenka

Kao srpski ovaj česki, zar ne?

Comments:

  • kosariika

    26/03/2007

    O pa Marice,

    Nisam znala da si ti bila u Srbiji danima? I pocela si da radis? Kakav je posao? Kakvo je drustvo? Kakvo je vreme? Koliko si blejala u Srbiji? Sto nisi zvala na koncert Ludih Krawa?

    Pozdravljam te a bogami i Miljanikusa 🙂

    ZDRAVO

    reply...
  • 26/03/2007

    E Koso Koso….
    bila, smorila se i vratila se. Al’ sledeci put cu da se javim obecavam 🙂
    i puna si pitanja… ko ce na sve to da odgovori? 😛

    reply...

post a comment