Već nedelju dana uporno zivkam češku ambasadu u Beogradu u nadi da ću dobiti neke informacije o vizi. Ova trenutna mi ističe za nedelju dana, a nova viza mi još uvek nije gotova. Sve to me užasno nervira i opterećuje, ne mogu da isplaniram ništa… Da stvar bude gora neće da mi daju slobodne dane nego moram da trošim godišnji odmor da bih menjala vizu. Iznervirao me je zaključak moje firme da je to moj problem, odnosno moja lična stvar???
Kakve ja veze sa tim mogu da imam što Česka ne daje vize nekog razumnog roka trajanja?
pffff…
Sada je zapravo već malo bolje jer se moj menadžer zauzeo za celu stvar, pa baš mnogo ni ne razmišljam o tome, u najgorem slučaju sedeću dvadesetak dana u Srbiji i raditi odande. Setio se koliko me je pogodilo trošenje mog godišnjeg odmora, pa bi da me uposli. A već sam bila smislila ceo spisak stvari koje ću mu sasuti u lice na sledećem “Sta Honeywell može da učini za vas?” sastanku.

I tako pod silnim viza-stresom krenem da se žalim prošle nedelje jednom Čehu:

– Sto si tako tužna?
– Nisam tužna, nervozna sam zbog vize. Ne daju mi slobodne dane, neće da mi plate put i vizu. Jos kažu da je to moj problem?
– Pa jeste tvoj problem.
– Kako moj problem? Zar je moj problem što tvoja zemlja ima glupe procedure s vizama. U nekoj drugoj zemlji bi dobila vizu na više godina.
– Pa što nisi otišla u neku drugu zemlju? Ko te je terao da dolazis u Česku? Vidiš da je tvoj problem?

– Znaš mogla bi da se žališ svom predsedniku, ima neki politički skup ovog vikenda u Brnu, mislim da će i on biti tamo.
– Kakve on sad veze ima sa Českom ambasadom u Beogradu?
– Pa kako nema? Da tvoja zemlja ne vodi politiku kakvu vodi, sada bi bila u EU i tebi ni ne bi trebala viza.
…..

– Ček baš da proverim, kako vam se zove predsednik?
– Aaaaa, pa sad… Ko nam ono beše predsednik? – Pokušavam da se prisetim.
– Ne znaš ko je predsednik Srbije???
– Ups… pa trudim se da zaboravim. izgleda da sam konačno i uspela u tome.

10 minuta kasnije zovem Miljana i saopštavam mu novosti o političkom skupu, namerno upotrebljavajući titulu a ne ime. Na sta će on: Stvarno? A ko nam je predsednik?

I jeste, bio je ovde. I šetali su se predsednici po Brnu, zbog njih su priredili i dodatni vatromet. Trenutno se u Brnu odrzava festival vatrometa, svakog drugog dana nam gori Brno. A kako su nam dolazili važni gosti za vikend je bilo vatrometa svaki dan. Eto i neka dobra stvar od njih.

Mi smo, za razliku od većine svetine, sa svojim stavom “neću da znam ništa o tome” izignorisali maksimalno ceo događaj. Da nije bilo toliko vojske i policije po ulicama ne bi ni znali šta se dešava.

I dođe on, i bi ovde, i vrati se, boli njega kada ima diplomatski pasoš, a ti jedi svoje nokte i nerviraj se čekajući vize.

*Sve slike su preuzete sa zvanične “vatromet” prezentacije www.ignisbrunensis.com

Comments:

  • 29/05/2007

    Jbg, Ceh je bio malo netaktican, ali fakat – svugde u svetu je to tvoja a ne njihova stvar. U Kanadi u sustini ako moraju da se petljaju sa tvojom vizom, beze od tebe kao od suge. Firmu interesuje samo koliko mozes da im zaradis, a ako ces slucajno nesto da kostas, e to retko ko tolerise, samo najbolje firme, u slucaju najboljih strucnjaka, otprilike onih nezamenljivih kojih u svetu ima 2. Dok si zamenljiv, tako te i tretiraju. To je kapitalizam, glavom i bradom.

    reply...
  • 30/05/2007

    Da na zalost, ali u ovom slucaju je iritantno to sto IBM u Ceskoj (i jos neke americke firme) placaju te troskove cak i ako si na nekoj vrlo lako zamenljivoj poziciji. Kako je moj muz zaposlen u IBM-u a cela procedura sa vizama i sl. mu dodje na red za brigu nekih mesec dana pre mojih, ja se stalno nadam da ce za mene u mojoj firmi biti isto. Ne bi ja u suprotnom slucaju mnogo ni ocekivala 🙂 Treba da prestanem da se \

    reply...
  • 30/05/2007

    ….ugledam na njega 🙂

    reply...
  • 01/06/2007

    Trazi posao u IBM-u:))) BTW, kako oni placaju u Ceskoj?

    reply...
  • 01/06/2007

    Nema tamo nista zanimljivo za mene 😉
    A placaju kako se dogovoris, kao i svugde, bolje reci kako te zajebu. Na istom radnom mestu jedan moze da ima platu i duplo vecu od drugog… Treba uzeti u obzir, da dovlace uglavnom ljude iz Rumunije, Bugarske, Slovacke, Poljske i malo manje Srbije pa vecina na bolje nije ni navikla.

    reply...
  • 03/06/2007

    Mi smo se nesto zanosili odlaskom u Prag, samo ja tamo posao nema sanse da nadjem:))) Jedino da budem domacica, sto mi nesto ne lezi, i da mi muz dobije platu od par stotina hiljada necega.

    reply...
  • 03/06/2007

    hm… pa nisam sigurna da nema sanse da nadjes posao. Ovo za platu, puno je stranih firmi i ako je covek strucan i bitan onda i nije nerealno. Ali zivot u Pragu, veruj mi to je pakao… zamisli da svaki dan u svakom trenutku toga dana sreces na milione turista gde god da se okrenes – e od toga bi covek vec mogao da presvisne 🙂

    reply...
  • 03/06/2007

    To je tacno, u Torontu zaobilazim turisticka mesta bas zbog toga. Ne dao ti bog da moras da kupujes nesto na turistickoj lokaciji, to je ludnica. Juga bi mogao da nadje posao sigurno, bilo gde i bilo kad. A ja, to je vec teze, moj posao zavisi od jezika i ako ne znas jezik sredine tesko da ces ga ikad u toj sredini raditi. Mogla bih se prekvalifikovati, mada nisam sigurna koliko sam u stanju da po drugi put krecem od nule. Arh… pusti snovi da cemo se jednog dana vratiti u Evropu. Nemojte nikad da vam padne na pamet da idete u Ameriku ili Kanadu, mi se svi ovde kajemo sto nismo odmah isli u neku evropsku zemlju. Dobro, ne svi, ali vecina.

    reply...
  • 05/06/2007

    Da, izgleda da sve zavisi od firme do firme … ja sam imao ovde punu podrsku managera sto se tiche viza (i ne samo viza). Ti se drzi i nemoj nista da se nervirash (nemash nista od toga) i gledajte da zapalite prvom prilikom 😉

    reply...
  • 05/06/2007

    Sasha Evropa je tako tasta i puna istorije… kao da svi zive u nekoj dalekoj proslosti koja im smeta da na pravi nacin gledaju u buducnost.

    Bilke sve muke se vec okoncase, ja ove komentare pisem uveliko iz Srbije 😉

    reply...
  • Airserb

    07/06/2007

    Maro,
    Sto nam nisi rekla da igras tenis:
    http://www.blic.co.yu/sport.php?id=5294

    ????

    reply...
  • 10/06/2007

    Sto nisam rekla da igram tenis??? mozda sam danas malo gluplja nego obicno, ali ja ne razumem 🙁

    reply...
  • Airserb

    12/06/2007

    Pa pogledaj sliku pa reci na koga ti lici…

    http://www.blic.co.yu/sport.php?id=5294

    reply...
  • 13/06/2007

    Ma, pretpostavila sam da ti licim na neku njih 😉

    reply...
  • Airserb

    13/06/2007

    Znaci znala si na sta mislim,
    nego samo tvrdis pazar. Prija ti da
    cujes iz tudjih usta.

    reply...
  • 14/06/2007

    :))))

    reply...

post a comment