Česi uopšte ne moraju da razmisljaju o izvozu piva. Lokalno stanovništvo ga u tolikoj meri pije da pivare verovatno imaju problem i domaće tržiste da podmire. Piju svi, tate, mame, deca… razlike nema, sem možda u cugu.

Krenemo juče u obližnju piceriju na ručak. Terasa picerije prepuna, jedva nađosmo slobodan sto. Iščekujući naručenu hranu i piće, krenemo da zveramo po stolovima. Za stolom, preko puta našeg, sede dve devojke i mladić. Rekla bih da su mlađi, možda oko 25 godina. Ispijaju staru turu piva i naručuju novu. Između stolova jurca neko dete od 1.5-2 godine. Dete na sebi ima samo majičicu i pelene. Pelene mu vise do kolena, očigledno prepune. Posle nekog vremena jedna od devojaka, do tada smo već shvatili da mu je majka, skida one pelene (na sred restorana) i pušta ga da onako golišav trčka okolo. Nedaleko od njih, dva srećna para sa decom, uživaju u popodnevnom druženju uz pivo. Sto iza našeg… četiri sredovečne žene, jedu picu i zalivaju je pivom… itd itd… Ako izuzmemo japansku porodicu i nas dvoje, za svim stolovima se pilo pivo. Al’ šta stranci znaju šta je dobro. Ipak, vrhunac je sto u unutrašnjosti restorana, opet neko super porodično druženje sa gomilom parova i decom. Za stolom klinac od nekih desetak godina najviše, cevči mamino pivo. A da ste mu samo cug videli.

pivo

Zato ne treba da čudi ni reklama u novinama. Uz novi zamrzivač-frižider, 36 litara piva na poklon. Valjda toliko može da stane unutra.

Pa eto, ako tražite neku zemlju u kojoj možete da pijete i sve muke u pivu da utopite – Češka je vaše mesto iz snova.

Comments:

  • 11/06/2007

    Хаха, а ви

    reply...
  • 12/06/2007

    A zasto nam ne verujes? 🙁
    Zasto? Zasto? 😛

    reply...
  • 13/06/2007

    Pa da, da se odmah popuni. Frizider, mislim.

    Kanadjani to rade na drugi nacin ali mislim da popiiju jednako. Oni preko nedelje nista, a onda dodje vikend pa sa navuce 5-6 gajbi piva, i ne trezni se do ponedeljka.

    reply...
  • 13/06/2007

    Ma mene ovde fascinira totalna zaludjenost cele nacije. Pivo je glavna tema svih razgovora. O cemu god da pocne prica, sa pivom ce se zavrsiti 🙂 Do sada sam upoznala samo jednog Ceha kome pivo nije uvek na vrhu jezika 😉

    reply...
  • 13/06/2007

    A taj sto ne prica o pivu skuplja recepte i cuva veverice. 😛

    reply...
  • 13/06/2007

    Ne, ne nije taj… a zaboga muzu mozes u lice da mi kazes 😛 ta fotelja na kojoj sedis je samo metar udaljena od moje stolice :)))))

    reply...
  • 13/06/2007

    Ma ovako je brze. 🙂

    reply...
  • 14/06/2007

    hahahaha koji ste vi frikovi :))

    da pivo je dzaba i navodno je dobro (nisam probao pa nemam pojma), a vrhunac zabave im je da sede za stolom, pevaju neke katastrofa pesme i ispivaju pivo dok se ne ispovracaju po onome koji sedi preko puta ili ispred kafane. Subotom i nedeljom ujutro pola praga je ispovracano (posebno Zizkov gde ima vishe barova nego stanovnika)

    reply...
  • 15/06/2007

    Eh da… Ali vi po centru Praga imate ispovracane turisticke stoke koja dolazi na te vikend-pijanke. Ovde su svi “povracari” domaci 🙂
    Mogli bi da organizujemo neko ispitivanje, o povracanju po Ceskoj – ko, kako, gde i koliko?” 🙂

    reply...
  • 15/06/2007

    Moj muz ovde ponekad kupi cesko pivo, nem’ pojma koje, ali kaze da su Cesi majstori za sok od hmelja.
    A i ponekad umesto da me vikne iz druge sobe, posalje mejl:)))

    reply...
  • 16/06/2007

    U, ja volim pivo. Laško. Ali mi nije uvek na vrh jezika. kakva je to pizza bez piva? 🙂

    Ovde se isto strašno pije pivo. Nedavno sam pisala o najnovijoj nagradnoj igri kojom se na velika vrata reklamira alkoholizam: ko u svojoj prodavnici kupi više piva, dobije bajk. Onaj pravi, alko-bajk. Onaj na kojima smo, kad smo bili mali, viđali one

    reply...
  • 16/06/2007

    @ Sasha cesko pivo je stvarno najbolje 😉 koliko god da popijes uvece, ujutru nema mucnine, glavobolje i sl. Valjda ga zato Cesi i piju toliko :)))
    A za muza sta ces, same smo birale 😀 pretpostavljam da se ni ti na tvog ne bi zalila, ovo s mail-om, chat-om i sl. mi bas nekako dodje slaaatko :)))
    @ Tatjana
    Ma i ja obozavam pivo, samo stvarno nekako izgubim zedj kad vidim njih kako ga piju. I meni je Lasko bilo omiljeno pre dolaska u Cesku, ali sada… mmmm, odo po pivo :D:D
    Vojvodjani su uvek bili blize Evropi od ostalih, to je istina. Ova tendencija ka alkoholizmu to samo potvrdjuje. :)))

    reply...
  • 16/06/2007

    A, ina

    reply...
  • 19/06/2007

    Ne, pivo uzima sam, kad ga ima u frizideru al’ to nije cesto, uglavnom ne kupujemo.

    reply...

post a comment