Da smo u Srbiji, odgovor većine bi verovatno bio Grcka, slede Turska, Tunis, Egipat, mozda Bugarska, pa čak i Crna Gora ma koliko ovo poslednje bilo off poslednjih godina. Ali u Českoj je Hrvatska apsolutni hit. Kad stigne leto, Česi se sele kolektivno u Hrvatsku.

Ako želite da zavedete Čehinju, treba samo “slučajno” da pomenete da imate kuću na moru. One i onako ne razlikuju te nijanse među našim jezicima, a dok ona shvati vi ćete i onako dobiti sve što ste hteli.

Naše pešačke ture obično planiram uz www.amapy.cz. Sjajan sajt sa ucrtanim pešačkim stazama, informacijama o prevozu, restoranima, raznoraznim znamenitostima i sl. Baš malo pre, gledam u pomenuti sajt i malo jače zaskrolam ne bih li umanjila mapu. Od tog, malo jačeg kotrljanja, uđe mi Hrvatska u vidokrug. Kad ono, neke male kućice iscrtane duž obale. Kliknem na jednu od njih i vidim cene pansiona. Pomerim mapu ulevo-udesno-gore-dole, nigde nema reklama turističkih agencija sem na hrvatskoj obali, što jasno pokazuje gde će većina Čeha i ove godine na more.

Na donjoj slici i ilustracija onoga o čemu pričam:

atlas

Eto, neki na moru, neki u lavoru.

post a comment