Božićni vašar se danas organizuje gotovo u svim protestantskim i katoličkim zemljama Evrope. Ovaj vašar obično počinje četiri nedelje pre Božića (početak crkvene godine) po gregorijanskom kalendaru, kod nas poznatijeg kao katolički Božić. Ovaj običaj orginalno potiče iz germanskih zemalja (Austrija i Nemačka), u kojima se slavi još od 13. veka. Kasnije se proširio i po ostalim protestantskim i katoličkim zemljama. Za razliku od raznih uličnih festivala koje Nemci organizuju naveliko tokom leta i u kojih se uglavnom klonim, božićnom vašaru se radujem kao malo dete. Ne znam šta me više oduševljava, svetla koja dopiru sa prodajnih štandova, deca koja ciče na ringišpilima, gužve u redovima za kolače, vino i roštilj ili sveopšte ushićenje koje vlada na ovim vašarima. Svo to ludilo odvlači pažnju od toga da su vam se stopala, prsti, uši i nosevi odavno smrzli. A tako umotani u tri tone zimske gardorebe, kada je struk zbog naslaganih stvari odavno izgubio formu, polako nestaje i osećaj krivice zbog upravo unesenih kalorija. Jer zima je na severu Evrope duga i svo to salo će se lepo istopiti tamo negde do maja, kada nas sunce konačno ogreje.

Berlin ima ukupno 54 vašara, raštrkana po trgovima raznih delova grada. Neki su toliko poznati da su postali deo turističke ponude mnogih zemalja. Moj prvi pravi susret s ovim vašarom je bio pre tri godine u Frankfurtu, kada nas je profesor nemačkog vodio na vašar kao deo praktične nastave koji je naravno podrazumevao ispijanje Glühwein-a i jedenja Bratwurst-a, hrane i pića tipičih za ovaj vašar. Oni kojima vera nije dozvoljavala alkohol su pili neku bezalkoholnu verziju Glühwein-a, a mi kojima dobar ukus nije dozvoljavao jedenje mesa smo se prežderavali krompirićima i slatkišima. Od tada, ja redovno odlazim bar jednom u te četiri nedelje da se prežderem nemačkim pred-božićnim đakonijama. Te evo prilike da podelim i s vama listu tipičnih jela i pića na nemačkim vašarima (bez ikakvog reda, tj. kako mi koji bude dolazio na um):

  1. Glühwein – poznatije kod nas kao kuvano vino. Postoje i verzije sa brendijem (Glühwein mit Schuss). Meni je najklasičniji i najukusniji.
  2. Flammkuchen – ovo jelo orginalno potiče iz današnjeg francuskog, nekada nemačkog Alzasa, te ga ja svrstavam ipak u tipična nemačka jela. Tanka kora nafilovana prilozima slično kao pica, ali testo je mnogo tanje, hrskavije i ukusnije. Za razliku od pice i prilozi su totalno drugačiji. Najtradicionalniji Flammkuchen kao podlogu ima krem sir (zapravo nešto gustine i ukusa između pavlake i švabskog sira), a po njemu prethodno propržen crni luk sa sitno seckanom slaninicom. Ubedljivo najukusnija verzija. Pravi se i u vegeterijanskim varijantama.
  3. Lebkuchen – slično kao medeno srce, ili generalno naši medeni kolači, samo jedno milion puta ukusnije. Prave se i u ukrasnoj verziji poznatijoj kod nas kao licidarsko srce. Jedan od mojih omiljenih kolača, sa svim podvarijantama koje ima. U orginalnoj, nemačkoj verziji Ivice i Marice, vešticina kuća je bila od lebkuchen-a.
  4. Bratwurst – nemačke kobasice koje dolaze u milion i jednoj podvarijanti. Uglavnom grilovane, serviraju ih u Brötchen-u (pogačice, od belog brašna) sa senfom. Mada varijanata ima milion u zavisnosti od tipa kobasice i nemačke pokrajne u kojoj ih jedete.
  5. Gebrannte Nüsse – Razno kandirano koštunjavo voće, u našem narodu poznate kao orasnice.
  6. Pommes, Kartoffelspalten – Krompir na hiljadu i jedan način, ovde navedena dva najčešća na vašaru. Nemci imaju najlepši krompir na svetu i najbolje recepte za pripremanje istog.
  7. Schokofruechte – Komadići voća nataknuti na roštiljski štapić, uvaljani u otopljenu čokoladu. Moje omiljene kombinacije: banane sa mlečnom čokoladom i jagode sa belom čokoladom.
  8. itd….

Ovo je naravno samo moj mali doprinos u širenju slave nemačkih vašarskih đakonija, lista je naravno mnogo duža. O podvarijantama glavnih nabrojanih jela da ne pričamo. Usresredimo se na krkanluk, prijatno!

Comments:

  • 29/11/2011

    Mene veceras ocekuje Weihnachtsmarkt u Stutgartu. I jedva cekam! Zammisli, nikad jos nisam za Bozic bila u Nemackoj! Moja lista je ovako nekako: 1. Flammkuchen (ja to zovem nemacka pizza a u sustini je mnogo bolji ukus nego pizza), 2. Lebkuchen (koje sam cak za Moskvu uvozila) i 3. Glühwein.

    reply...
  • 30/11/2011

    Hhihihi, evo mene opet u gostima, u tvom i Elektrokuhinjinom društvu. 🙂

    Pre nego što bih se dobro najela, mislim da bih mogla satima da stojim i posmatram lampice i igračke. I da osluškujem kako se ljudi raduju. 🙂

    Iako si rekla da si ih navodila bez ikakvog reda, ja bih te đakonije mogla da gustiram upravo tim redosledom, samo bih izbacila one kobasice, da mi ne bude previše.

    Uživajte!

    reply...
  • 30/11/2011

    Dakle, jucerasnji plus danasnji rezime: za veceru rotwurst u hlebu sa senfom, pa sam neke krompire videla, parisienkartoffeln, sa sve kuvanim vinom i nekakvim cokoladama za kraj. A onda za dorucak zimmtsterne, rucak u finskom selu, losos sa salatom i za kraj, schneeball, to je neka kalorijska bomba od keksa i cokolade smuljana sa lesnicima odgore. A sad bi mi najbolje bilo da se lepo ispovracam. Dijeta od nove godine!!!

    Zasto, ali zasto meni neko nije ranije rekao za ovo, ne bih nikad dolazila leti!!! Dakle, Weihnachtsmarkt u Nemackoj je odsad smisao mog zivota!

    reply...
  • 01/12/2011

    Očigledno je sad pravo vrijeme da se ode u Austriju, a tamo večeras svira Smashing Pumpkins :). Evo ti jedna prelijepa božićna pjesma: http://www.youtube.com/watch?v=IXJ36-y5bjg

    reply...

post a comment