Ono sto definitivno krasi Česku je veliki broj zamkova i kula iz različitih vremenskih epoha. Većina njih je veoma očuvana. Naši pohodi u “osvajanju” istih su još uvek u fazi planiranja.
U samom Brnu postoji nekoliko istorijski veoma značajnih građevina. Gradom dominiraju Katedrala Svetog Petra i Pavla iz 14. veka i Zamak Spilberk iz 12. veka sagrađeni na istoimenim brdima.
Grad Brno je počeo da se razvija u 11. veku kada je sagrađen prvi zamak na Petrovom brdu i polako se širio do 12. veka kada je izgrađen Špilberkov zamak.

Spilberk 1

U početku je zamak korišćen kao kraljevska rezidencija, da bi u 18. veku transformisan u vojno utvrđenje. Do 1853. godine Austro-Ugarska Imperija ga je korstila kao zatvor. Nosio je ime “Zatvor Nacija” jer su zatvorenici bili iz razlicitih zemalja. Zatvor je ponovo aktiviran za vreme II s.r. od strane Nacista.
Danas, u okviru zamka postoji muzej u okviru kojeg je moguće posetiti neke od tamnica. Ceo kompleks oko zamka je pretvoren u predivan park. Iako se nalazi u samom centru grada prilično je izolovan. Park je predivan i pomalo “divlji”. Nije kao parkovi po Beogradu, nema cvetnih leja i planski sađenih žbunjica. Pre izgleda kao da je neko doneo deo šume i prokrčio stazice kroz nju, ponegde ubacujući po koju klupu za umorne putnike.

Spilberk 2

Spilberk 3

Sam zamak je u izuzetno očuvanom stanju i redovno se renovira.

Spilberk 4

Spilberk 5

Spilberk 6

Spilberk 7

Muzej nismo posetili prilikom prvog obilaska jer je vreme bilo zaista izuzetno lepo i želeli smo da uživamu u šetnji. Ali obećavam i izveštaj iz zatvoreničkih tamnica uskoro.
Za kraj ovog posta, na zahtev nekog nama vrlo bitnog, slika jednog posebnog posetioca.

Spilberk 8

post a comment