Ovaj deo Špilberk zamka je sagrađen 1742. godine. U početku je služio isključivo u vojne svrhe. Već samo ime ukazuje na izgled ovog dela zamka (casa=kuća i matta=mračan, taman). Od 1783. godine nakon rekonstrukcije austrijskog pravosuđa ovaj deo zamka je pretvoren u zatvor za najopasnije kriminalce. Danas je većina ćelija rekonstruisana kako bi dočarala uslove života tadašnjih zatvorenika. Mogu se videti prostorije zatvorskih čuvara, masovne ćelije, samice pa čak i prostorije za mučenje.

casemates

casemates

casemates

Neko je kao i obicno bio vrlo (ne)ozbiljan prilikom razgledanja ćelija.

Miljan

U okviru zamka u 18. i 19. veku postojao je i odvojen deo u kome su bili smešteni politički zatvorenici tzv. “Zatvor nacija”. Ove ćelije je takođe moguće posetiti ali slikanje nije bilo dozvoljeno. Ćelije se nalaze u sastavu muzeja i čine jednu od pet velikih celina. Muzej je smešten u samom zamku. U njemu je pretstavljena istorija zamka i značajna arheoloska otkrića, spomenuti Zatvor nacija, istorija grada Brna i celog regiona, galerija slika od renesanse do modernizma i arhitektura grada. Šetajući muzejom mogli smo da vidimo kako su se koplja i mačevi smanjivali kroz vekove, da upoređujemo slike starog i novog Brna, uživamo u izuzetno lepim komadima nameštaja, porcelanskim šoljicama, pa cak da vidimo i preteču današnjeg bicikla. Ova nezaboravna šetnja nam je pomogla da shvatimo značaj i sagledamo istoriju ovog grada.

Comments:

  • 12/02/2007

    pa mislim marice .. bez tebe nista 🙂 ne bi ni znala kako se provodite i sta radite … elem
    samo updatuj svoj blog redovito

    pozz

    Kosa

    reply...
  • 12/02/2007

    Hocu, cim se vratim u Cesku.
    Trenutno sam u dubokoj depresiji zbog prinudnog boravka u domovini 🙂 Mozda cekajuci papire napisem i neku razglednicu iz Beograda 🙂

    reply...

post a comment