Od juče sam konačno posle mukotrpnih peripetija počela da radim. Za sve one koji nameravaju da se zapošljavaju u Českoj preporučila bih da se dobro psihički pripreme za ovu rabotu. Posao ćete u Českoj verovatno naći poprilično bez problema i u izuzetno kratkom roku, ali ćete zato svo to vreme ušteđeno na nalaženju posla proćerdati u čekanju radne dozvole, koja opet čeka zadovoljenje nekih njihovih propisa, a u mom slučaju čekala je i završetak praznovanja. Od trenutka kada sam potpisala ugovor do trenutka kada sam konačno ušetala u zgradu Honeywell-a kao zaposleni, prošla su puna tri meseca. Ali tu mukama nije kraj jer propisi su takvi da prvo dobijete vizu na tri meseca dok vam ne završe onu na godinu dana, koja elem i nije na godinu dana nego dok vam ne istekne radna dozvola (sto je kraće za opet bar mesec-dva). Pa kad se sve sabere, ja moram u Srbiju ponovo u junu, pa onda ponovo u januaru 2008. itd… Jesam li napomenula da pri tome svaki put morate uredno da se prijavljujete u policiji za strance?
Eto, toliko o tome kako je birokratija u Srbiji jedna mnogo strašna i gadna stvar.

Sada, kada sam se oslobodila razmišljanja o vizama i radnim dozvolama (bar na neko vreme) mogu na miru da se posvetim svom novom poslu. Da budem iskrena ponovno rano ustajanje i svakodnevna obaveza da sedim na stolici i blejim u kompjuter osam sati dnevno mi je prilično teško pala. Ali nije to jedini šok koji sam doživela u poslednjih par dana.

U nedelju popodne, kao svaki preterano odgovorni ludak, krenula sam prevozom do posla da se ne izgubim negde usput u ponedeljak. Pre toga, ja jedva da sam koristila pravoz po Brnu jer mi ovde živimo na svega desetak minuta hoda od centra pa mi je sve na dohvat ruke. S druge strane, nikada ranije nisam zalazila u industrijske delove grada. Par puta sam prolazila kroz jedan deo vraćajuci se iz Praga i svaki put sam bila fascinirana prelepim objektima. Znamo već svi kako izgleda prosečna fabrika u Srbiji, odnosno neka industrijska zona, pa moja fasciniranost onim sto sam videla u Brnu i nije toliko neobična. Međutim u nedelju, putujući do Honeywell-a imala sam prilike da vidim i neke zaista ružne delove ovoga grada. U stvari, tek tada sam imala priliku da vidim kako je to izgledalo u Českoj pre nego sto su došli stranci sa gomilom para i sazidali svoje nove super fensi zgrade. I mogu vam reći da češke stare fabrike izgledaju jednako bedno koliko i one naše zapuštene. Što je najgore od svega, usput sam videla i prilično ofucane stambene zgrade, sa najlon kesama i sličnim smećem koje je letelo na sve strane (duvala je neka gadna vetrina taj dan). I tako, prilično isfrustrirana, dođem do Honeywell-a koji štrči onako lep i doteran i nimalo sličan okruženju. Ovo dole je slika te zgrade po lepom danu (maznula sam je negde sa net-a).

Honeywell

A unutra su stvari jos mnogo lepše, bar dok ne zagrebete noktom malo dublje ispod površine. Ja za ovo kratko vreme sem ljuske nisam mnogo ni videla pa se meni i dalje sve to mnogo sjaji. Unutar zgrade, u samom središtu, postoji ogromna hala u kojoj se proizvode neki sitniji delovi i koja je besprekorno čista i uredna. Imala sam utisak da sam ušla u apoteku. Sve kancelarije su okolo te hale na spratovima. Uz sam zid hale postoje terase kojima se ide do tih kancelarija. Sve to deluje prilično impozantno uživo. Kancelarije su opet tipično američke, gomila većih boksova u kojima sedi po četvoro ljudi. Nije toliko frustrirajuće koliko sam mislila da će biti. Verovatno upravo zbog tih ljudi, koji se zaista trude da mi u svemu pomognu, izađu mi maksimalno u susret. Svi su izuzetno prijatni i druželjubivi, i stalno se nesto smeše. Postoji u svemu tome i onaj faktor ja žensko (ima jos jedna pored mene) u kancelariji sa 50ak muškaraca, da se ne pravim baš naivnija nego sto jesam. Sve u svemu, prave radne muke tek predstoje i pravi utisci i o novom poslu i novim kolegama.

Comments:

  • 21/03/2007

    Само ти пиши, то што нико не коментарише, не значи да није занимљиво прочитати 😉

    reply...
  • 21/03/2007

    Miljan kaze da je samo cekao Данила da prokomentarise taj odnos. 😛

    Nego, i dalje ti ne rade komentari na sajtu? 😛

    reply...
  • 21/03/2007

    Pretpostavljam da su moji dalji komentati ovde vise nego suvisni :)))

    reply...
  • 21/03/2007

    Pa da, snalazimo se Данило i ja odlicno i bez tebe. :)))

    reply...
  • Ча

    22/03/2007

    Ја ми

    reply...
  • 22/03/2007

    Uprabo ta Ча

    reply...
  • 25/03/2007

    Их бре, ја улетео у неку тројку овде — ко би рекао да је

    reply...
  • 25/03/2007

    Miljan?!!
    Jedan sarmantni povisoki mladic 🙂

    reply...

post a comment