Prethodni tekstovi o Vijetnamu:
1) Na početku beše haos!

Najbolje, ostanite gde ste i ne pokušavajte da odete tamo. Teži način je da odete do istoimenog grada, probate da nađete prevoz do Kat Ba (Cat Ba) ostrva po kojem inače želite da šetate i za to dobijete toliko različitih “ponuda” da na kraju shvatite da vas od 10 ljudi 9 sigurno laže, a ozbiljno sumnjete i na desetog te toliko popizdite da sutradan izjutra krenete nazad za Hanoj. Halong Bej je zaliv na severnom Vijetnamu sa preko 3000 ostrva. Ta ostrva su visoke stene, prekrivene zelenilom, uglavnom strme i nepristupačne te je samo jedno od ostrva naseljeno, već pominjani Kat Ba. Ta ostrva su vidljiva uglavnom i sa obale iz istoimenog grada. Međutim, mi zaista nismo imali sreće sa vremenom te je silna magla (valjda je bila magla) zaklanjala ostrva i sa obale nismo videli apsolutno ništa. Vreme je zapravo bilo indentično kao kada smo sletali u Hanoj. I dalje je sve bilo sivo i tmurno. Ne oblačno, kao pred kišu u Evropi, pre nekako zagađeno, prljavo oblačno. U gradu Ha Long se na primer uopšte ne oseća miris mora, jednaki smrdljivi smog izmešan sa prašinom, identičan onom u Hanoju.

Ono što vam je na raspolaganju ovde kao zabava je krstarenje po zalivu među ovim ostrvima i zalazak u neke od pećina. Ove krstareće ture traju obično dan, dva ili tri u zavisnosti šta tačno želite. Ono što smo mi hteli je da odemo nekako do Kat Ba ostrva i provedemo dan šetajući po čuvenim ostrvskim pešačkim stazama. Kako ostrvo ima tri luke morate biti sigurni da će vas brod odvesti do one u centru sela jer od ostalih ne postoji konekcija sa selom sem ako se niste unapred dogovorili sa hotelom. Mi spadamo u onu grupu putnika koji nikada ne rezervišu sobe unapred nego to uvek radimo nakon dolaska u mesto te je za nas bilo bitno da stignemo do centra sela. Raspitujući se po Ha Long gradu o mogućim konekcijama brodom ponude su išle od 5 do 50$ po osobi do severne luke, a odatle obećanje da postoji autobus do sela koje je na jugu. E kako smo mi već naučili da ne nasedamo na obećanja Vijetnamaca to nije dolazilo u obzir. Nemogućnost da dođemo do bilo kakve korisne informacije nas je toliko ubila u pojam da smo odlučili da se vratimo u Hanoj i preispitamo ceo plan. Sam povratak u Hanoj je protekao mnogo lakše jer smo se već naučili sve vijetnamske fore.

Nastavak priče o Vijetnamu:
3) Ritam Hanoja
4) Da su mi tvoje godine a ovo iskustvo, putešestvije bih počela iz Nin Bina
5) Tam kok (Tam Coc)
6) Bič Dong (Bich Dong)
7) Thai Vi hram
8) Oltar na vrhu sveta
9) Hoa Lu
10) Raspevana džungla
11) Napuštajući Vijetnam

Comments:

  • 24/12/2010

    Kada smo mi išli u obilazak, nekim čudom smo završili sa jako dobrom ponudom jer je prijatelj upoznao nekog Indijca koji već godinama radi u Vijentanu i koji mu je sve sredio. Nas četvoro je tako za pola para otišlo u trodnevni obilazak i bolje se proveli nego ostatak grupe koji je papreno platio. Sve što su oni imali je bio dobar hotel, ali ko ide u Vijentam da bi otpadao u hotelu? 🙂

    reply...

post a comment