… ili ti Kada si ovca nek’ te šišaju

U Brnu je vrlo lako (čitaj jeftino) biti turista. Kada smo se doselili ovde, prvih desetak dana smo proveli u hotelu i ručavali uglavnom po restoranima. Razlika u ceni između “elitnog” restorana i lokalne kafane nije velika, a kvalitet usluge zaista pokriva razliku u ceni. Cene i u tim boljim restoranima su ispod onih na koje smo navikli u Beogradu, s toga se nikada ne mislimo mnogo oko izbora mesta na kojem ćemo napuniti stomake. U kojem god da završimo, klopa je uvek ukusna a cena u nekim očekivanim granicama.
U petak rano krenusmo u Prag s namerom da pozavršavamo neke poslove i posetimo neke ljude (ustvari, uvalimo se čoveku u stan na tri dana. Ali pošto je sam rekao da je uživao (kakav mazohista), uvalićemo mu se opet.
Posle pozavršavanih poslova u srpskoj ambasadi, iscrpljeni idiotlucima šalterske radnice, krenusmo da utolimo glad u nekom od restorana tik uz Karlov most. Sama lokacija već obećava “provod”, ali nekako kroz glavu ti prolazi da glavno jelo ne može biti vise od 300-400 kruna (puta 3 za dinare), pa ajde na lepom je mestu, uz reku, sunce sija, romantika… vredno je toga (valjda?). Sedosmo mi u baštu nekog ribljeg restorna, gledamo meni, imaju odvojen vegeterijanski meni pa sam ja oduševljena, imaju Guinness pa je i Miljan oduševljen, prava idila. Al’ ne leži vraže, iz menija ispade “dodatak”. Dodatak tipa, kreiraj sam svoj ručak, izabereš meso, prilog i sos po svom ukusu. Gledamo mi tako i na kraju složismo: jastog (265 kruna), nesto kao pire na maslacu (75 kruna) i preliv (35 kruna), s obzirom da je moja pasta bila oko 300 kruna, jastog ispade džabe. Taman što narušismo, poče neka vetrina da duva, trese nam se suncobran, prašina leti na sve strane, pa smo morali da uđemo u restoran. Trebalo je da naslutimo da se piše nešto loše.

Kada videh enterijer, pomislih, pa stvarno ovaj ručak i nije tako skup. Slike će najbolje dočarati ambijent.

Donesoše klopu i navalismo. Hrana savršenog ukusa i mirisa i izgleda i… svega ostalog, poslužena u tako lepom ambijentu, potpuno uživanje.

I onda… donesoše račun. Cena oko 2500 kruna. Zašto mi niko nikada nije objasnio da je jastog tako skuuup i da mu je cena izražena na 100g? To valjda treba da piše negde na meniju, za nas što ne jedemo jastoga svaki dan.
Sva sreća pa smo oboje laki na bacanje para i gubitak istih nas ne pogađa uopšte, pa nas je ovaj događaj zasmejavao veći deo vikenda.

Comments:

  • Car

    20/05/2007

    Marice stvarno carski obrok, sad mi nesto ide voda na usta :)…
    Samo odluci se sledeci put i za neko dobro vino i uzitak ce biti neverovatan.
    U svakom slucaju sjajan izbor samo mi nesto bude zao kad deljem te rakove jer se odmah setim Sebastijana iz Male Sirene…
    Inace u akvarijumu su oskari jedna od najpametnijih vrsta ribica i obozavaju da se maze, verovala ili ne…
    Pozdravi sa NBgd-a

    reply...
  • 21/05/2007

    Eh, znala sam ja kome ce se svideti 🙂 Kad dodjes s Radom, znam gde cu da vas vodim na rucak 😉

    reply...

post a comment