I tako… Došlo vreme za još jedno seljenje. 🙂
Pre dva-tri meseca bila sam sigurna da ću vam razglednice slati iz Amsterdama. Bio je još tada Berlin u konkurenciji, nego eto nekako mi je bilo nelogično da ostajemo u istoj zemlji duže od tri godine. Ali, Nemci se nisu predavali lako, te se od septembra selimo za Berlin.
To uopšte nije loše kada se uzme u obzir da je Berlin jedan od retkih gradova u koje sam kročila turistički i pomislila da bih tu mogla da živim. Beograd je bio prvi, a Buenos Aires drugi. Dok ne stignemo do ovog drugog, uživaćemo u trećem.

Živeći u Frankfurtu, shvatila sam koliko mi je potreban osećaj prostranstva. Brnu sam praštala veličinu (~400.000 stanovnika) zbog silnih šuma koje su ga okruživale i koje su mi pružale osećaj širine. U Frankfurtu (~700.000 stanovnika) prostranstva nije bilo ni u gradu, ni oko njega. Konstantno sam imala osećaj da me je neko ponovo bacio u Rumu (~30.000 stanovnika) gde se konstantno sudaram sa istim ljudima i stvarima.

Nekada davno, bilo mi je 19. godina, živela sam u već pominjanoj Rumi i završavala srednju školu. Na poslednjem pismenom zadatku iz srpskog trebalo je da napišemo rad na temu: Vreme je rastanka, ili tako nekako. Ja sam pisala o tome kako jedva čekam oktobar, da krenem na fakultet i da lunjam po Beogradu, otkrivam sve tajne kutke velikog grada, tražim svoju omiljenu ulicu, omiljenu klupu, omiljeno samo moje drvo. Da me sada pitate koja mi je omiljena ulica, omiljeni kutak ili klupa ne bih mogla da se odlučim. Ima ih previše. Za drvo već znam. Deo njegove kore putuje sa mnom sve ove godine.

Sada se osećam nekako slično. Jednako uzbuđeno i poletno. S jednakim nestrpljenjem iščekujem da otkrijem svoja omiljena mesta. U Berlinu sam, do sada, bila samo jednom, na četiri dana. Nisam uspela da vidim ni 20% stvari sa ni-slučajno-ne-propusti liste koju sam prethodno deset puta skraćivala. Šetnje po Berlinu su me podsetile da mi trebaju patike u kojima ću moći da pešačim 20km po asfaltu. Ta jedna poseta Berlinu me je podsetila na prednosti života u prestonici. Za razliku od Srbije, nemačka “provincija” nije siromašna. No kao i u Srbiji prestonica jeste centar u svakom pogledu. Nedostajao mi je život u centru. Izgleda da je pravo vreme za povratak.

Te, dragi moj Berlinu spremi se. Mi dolazimo. 🙂

P.S.
Hvala iPhoto programu na mapi i strelicama. Valjda me Apple neće tužiti za ovo.
Hvala i http://icons.mysitemyway.com/ na ikonicama. Oni me sigurno neće tužiti za ovo.

Comments:

  • 18/08/2011

    Dragi moji,
    neka vas svuda sreća prati. 🙂

    reply...
  • 26/08/2011

    Oho, Berlin ni manje ni vise! Potpuno te razumem za velicinu, ja sad posle Moskve nikako ne mogu da se opustim u 300000 velicinskom Novom Sadu i sve grickam nokte i gledam gde cu i kako cu. Nek vam je srecna selidba!

    reply...
  • 26/08/2011

    I ja se nadam. A cek cek, sta ti znaci na mapi ono pored Frakfurta, kao neki znakcic za reciklazu? I sta znaci onaj drugi znak, nije mi jasno? Hajde, legenda mape nam je potrebna:) Ostalo mi je manje-vise jasno:)

    reply...
  • 07/09/2011

    Ja sam tri puta bila u Frankfurtu. Meni se dopao. Možda i zato, što sam tamo imala dragog prijatelja.

    reply...
  • 13/09/2011

    Da nije bilo Berlina, ne bismo se sreli 🙂 Hvala Berlinu!

    reply...
  • Vlada

    14/10/2011

    Samo se opusti i uzivaj u Berlinu marice,mene je odusevio a nesumnjam da ce i vas dvoje,samo kad se setim voznje metroom petkom uvece……

    reply...

post a comment