U vodičima ćete teško naći podatke o njima, stariji stanovnici Beča će radije prećutati činjenicu da oni uopšte postoje, dok mlađi verovatno i ne znaju istoriju ovih građevina. No, istorija ovih bunkera i nije tako stara da bi smo nagađali o njima. Građeni su između 1940-1945 i u Beču ih ima ukupno šest, odnosno tri para. Idu uvek po dve, višlja G-tower korišćena za napad i manja L-tower za “osluškivanje” neba. Njihavu gradnju je zahtevao i nadgledao Hitler lično. Visoki i do 55m sa zidovima i do 3,5m širine, ovi bunkeri od armiranog betona služili su da štite ključne tačke nacističkog carstva. Ove proste, sive betonske kule ružno odudaraju od kitnjastog Beča. Nasumičnom šetnjom po gradu teško ćete ih uočiti, izgledaju nekako ćušnute po strani, ušuškane i nedostupne onome ko nije došao sa ciljem da ih nađe.

Nakon završetka rata, bilo je nekoliko pokušaja da se ovi bunkeri “uklope” u ostatak Beča. Njihovo uništavanje bi dovelo do oštećenja okolnih zgrada i bilo bi izuzetno skupo, te se od te ideje na samom početku odustalo. Mišljenja su podeljena, jedni se trude da ih zaborave, drugi ih naprosto ignorišu, treći bi opet da ih ostave u orginalnom stanju kao sećanje na istoriju kojom se manje diče, dok četvrti pokušavaju da ih humanizuju. Predlagana su različita rešenja; muzeji, hoteli, luksuzni stanovi, bazeni… ali ni jedan od ovih projekata nije zaživeo. Od šest bunkera, tri su još uvek prazna, dva se koriste kao vojni objekti dok je jedan naseljen predivnim podvodnim svetom. Njemu upravo i posvećujem ovaj post.

Haus des Meeres

je smešten u Esterhazy parku nedaleko od muzejske četvrti. Na prvi pogled, bunker u kojem je smešten podvodni zoo, ne deluje toliko ružno jer je jedan od spoljnih zidova srušen i prekriven staklom. Bunker ima ukupno devet spratova. Poslednji je pretvoren u vidikovac i posetioci zoološkog vrta mogu da uživaju u panorami, ili kao neki od nas u pogledu na luksuzne terase okolnih zgrada ;). Akvarijumi se prostiru na prvih pet spratova, dok su preostala tri sprata iskorišćena za postavku slika, koja svedoči o istoriji ovog zdanja. Sva obaveštenja, upustva, opisi itd. su na nemačkom i to me je zaista zaprepastilo s obzirom da nikog nisam čula da priča istim. Zoo-om dominira trospratni akvarijum sa ajkulama (verovatno, najmanjim mogućim ;), ogromnom kornjačom i džinovskim piranama.


Mene su ipak više fascinirale meduze i morski konjići koji izgledaju tako nežno i sićušno u odnosu na ostatak vodenog sveta, kao i fascinantno šarenilo podvodne flore.




Svaki sprat je rezervisan za vrste koje žive u različitim tipovima staništa; tropske slatkovodne, tropske morske, mediteranske itd. Poseban deo je preuređen u tropsku baštu gde su smešteni, majmunčići, različite vrste ptica, kornjače… Majmuni su čak šetkali po ivici staze, potpuno slobodni.




U vreme naše posete žutostopa i crvenostopa kornjača (orginalno iz Južne Amerike) su odlučile da produžavaju vrstu. Mužjak je izgledao kao da će umreti od srčanog udara i ispuštao “beščujne” krike. To je pre zvučalo kao tiho piskanje, ali je na licu imao izraz kao da vrišti iz petnih žila.


Ceo kompleks je prekrasan. Prosto je zaprepašćujuće koliko nešto napravljeno pre 65 godina da služi smrti, danas odiše životom. Nije mi samo jasno, zašto glavešine Beča toliko lupaju glavu oko nalaženja namene ovim bunkerima, nisu li idealno rešenje već našli?

Comments:

  • 28/03/2008

    Марице, ‘ај ако те истерају из те Чешке до суботе 29. марта наврати до мене у вечерњим часовима, да попијемо коју у част годишњице мог рођења — слободно поведи и Миљана, мада знаш да нам он не треба 🙂

    reply...
  • 28/03/2008

    Eh eh Danilo,
    Vidimo se naravno… isteruju me danas oko 16h 😉 a i da nije tako, svakako bih ja samo zbog tebe dosla 😛 Zvacu te u subotu oko podne, kada se naspavam…

    reply...
  • 28/03/2008

    Danilo, ovo sto ti je Marica obecala, zaboravi. Zabranjeno joj je da se druzi sa tobom dok ne pokazes malo postovanja prema njenom muzu. 😛

    reply...
  • 29/03/2008

    “Mužjak je izgledao kao da će umreti od srčanog udara” – genijano! hahhahaha

    svidja mi se ona plava fotka, sa meduzom 🙂

    reply...
  • 29/03/2008

    wtf,
    komentar mog dragog je bio da bih i ja tako izgledala da to radim jednom godisnje :)))

    reply...
  • 29/03/2008

    E super su fotke,a super je i fotoaparat kojim si sve to uslikala 🙂 Mi planiramo da kupimo jedan dobar od Jocinog roditeljskog dodatka 🙂

    reply...
  • 29/03/2008

    onda je sve jasno 🙂

    reply...
  • 17/04/2008

    Kao i uvek, fenomenalne fotke. Aj me naučiš da tako slikam 😛

    reply...
  • emma

    29/06/2008

    komentar je extra i fotke! gde si ih nabavio-la?

    reply...
  • 29/06/2008

    Pa…. ja sam ih uslikala 🙂

    reply...

post a comment