Pre izvesnog vremena tražeći informacije o prevozu na netu, naleteh slučajno na sajt na kome između ostalog postoje i komentari vezani za određene zemlje u koje taj prevoznik zalazi. Obično kratki komentari po rečenicu-dve. I na tom sajtu nađoh samo jedan komentar o Srbiji i to otprilike sledećeg sadržaja: “Srbija je zemlja u kojoj se nalazi najnehumaniji zoo”. Kako je komentar ostavio neki Brnjanin još tada sam poželela da posetim ovdašnji zooloski vrt, nego kako nisam obožavalac istih, sve to se prilično oteglo. Ali eto u nedelju osvanu divan dan i nekako sasvim spontano odosmo Miljan i ja u posatu zooloskom vrtu.

Zooloski vrt se nalazi na gotovo samom kraju grada, u blizini jezera o kome sam već pisala u ranijem postu. Zapravo to je jedan ogroman park sa ograđenim delovima za životinje. Ti kavezi i ograđeni prostori nisu ništa preterano veliki. Doduše oni ovde izbegavaju formu zatvora nego ih uglavnom ograđuju drvenim ili nekim prirodnim ogradama, s tim da je sve to opasano žicom sa strujom (malo morbidno za moj ukus).

Na sve strane su različiti “ukrasi” sa edukativnim sadržajem tipa: sačuvajmo prirodu, ne ubijajte životinje, nije vuk tako loš laže crvenkapa i sl. Eto i mene na slici gde na jednom od dotičnih “ukrasa” pokušavam da uvežbam majmunski govor.

Doduše to mi nije mnogo pomoglo u komunikaciji sa predstavnicima dotične vrste. Naprotiv, ovaj se zagledao negde u daljinu i ko zna kakve brige njega more. Majmuni uvek u meni izazivaju tugu. Na njihovom licu je najlakše uočiti kako se osećaju, gotovo da se ponašaju indentično kao ljudi. I svaki put kada prođem pored kaveza sa majmunima obećam sebi da više nikada neću posetiti zooloski vrt. I na kraju uvek odem.

Brnski zoo, izgleda mnogo lepše i humanije od onoga u Beogradu, ali na žalost i on je daleko od nekog animalnijeg, tj. nekog pravljenog spram životinja. Mada da mene neko pita, zooloski vrtovi ne bi ni postojali.

Danas mi je inače jedan Čeh na poslu objašnjavao kako je taj zooloski vrt jedan od najgorih u Českoj i već sam sebe uhvatila kako razmišljam o poseti nekog drugog zoo-a. Nema mi pomoći, moraću da odštampam neke majice s natpisima: Ne idi tamo, tamo su samo tužne životinje!, možda me to zadrži podalje od istih.

Mada, eto da li zbog proleća ili nečeg drugog neki parovi su bili raspoloženi za razmenu nežnosti.

post a comment