postcards…
The world moves with me

Češka svakodnevica 10.06.07

Česi uopšte ne moraju da razmisljaju o izvozu piva. Lokalno stanovništvo ga u tolikoj meri pije da pivare verovatno imaju problem i domaće tržiste da podmire. Piju svi, tate, mame, deca… razlike nema, sem možda u cugu.

Krenemo juče u obližnju piceriju na ručak. Terasa picerije prepuna, jedva nađosmo slobodan sto. Iščekujući naručenu hranu i piće, krenemo da zveramo po stolovima. Za stolom, preko puta našeg, sede dve devojke i mladić. Rekla bih da su mlađi, možda oko 25 godina. Ispijaju staru turu piva i naručuju novu. Između stolova jurca neko dete od 1.5-2 godine. Dete na sebi ima samo majičicu i pelene. Pelene mu vise do kolena, očigledno prepune. Posle nekog vremena jedna od devojaka, do tada smo već shvatili da mu je majka, skida one pelene (na sred restorana) i pušta ga da onako golišav trčka okolo. Nedaleko od njih, dva srećna para sa decom, uživaju u popodnevnom druženju uz pivo. Sto iza našeg… četiri sredovečne žene, jedu picu i zalivaju je pivom… itd itd… Ako izuzmemo japansku porodicu i nas dvoje, za svim stolovima se pilo pivo. Al’ šta stranci znaju šta je dobro. Ipak, vrhunac je sto u unutrašnjosti restorana, opet neko super porodično druženje sa gomilom parova i decom. Za stolom klinac od nekih desetak godina najviše, cevči mamino pivo. A da ste mu samo cug videli.

pivo

Zato ne treba da čudi ni reklama u novinama. Uz novi zamrzivač-frižider, 36 litara piva na poklon. Valjda toliko može da stane unutra.

Pa eto, ako tražite neku zemlju u kojoj možete da pijete i sve muke u pivu da utopite – Češka je vaše mesto iz snova.

Kategorije: Czech Republic

Trenutno ima 14 komentara

 1. Хаха, а ви

  -- Komentar ostavio/ostavila Данило, dana 11.06.07 u 18:43

 2. A zasto nam ne verujes? :(
  Zasto? Zasto? :P

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 12.06.07 u 06:38

 3. Pa da, da se odmah popuni. Frizider, mislim.

  Kanadjani to rade na drugi nacin ali mislim da popiiju jednako. Oni preko nedelje nista, a onda dodje vikend pa sa navuce 5-6 gajbi piva, i ne trezni se do ponedeljka.

  -- Komentar ostavio/ostavila Sasha, dana 13.06.07 u 12:25

 4. Ma mene ovde fascinira totalna zaludjenost cele nacije. Pivo je glavna tema svih razgovora. O cemu god da pocne prica, sa pivom ce se zavrsiti :) Do sada sam upoznala samo jednog Ceha kome pivo nije uvek na vrhu jezika ;)

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 13.06.07 u 12:43

 5. A taj sto ne prica o pivu skuplja recepte i cuva veverice. :P

  -- Komentar ostavio/ostavila miljan, dana 13.06.07 u 19:15

 6. Ne, ne nije taj… a zaboga muzu mozes u lice da mi kazes :P ta fotelja na kojoj sedis je samo metar udaljena od moje stolice :)))))

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 13.06.07 u 19:19

 7. Ma ovako je brze. :)

  -- Komentar ostavio/ostavila miljan, dana 13.06.07 u 19:23

 8. hahahaha koji ste vi frikovi :))

  da pivo je dzaba i navodno je dobro (nisam probao pa nemam pojma), a vrhunac zabave im je da sede za stolom, pevaju neke katastrofa pesme i ispivaju pivo dok se ne ispovracaju po onome koji sedi preko puta ili ispred kafane. Subotom i nedeljom ujutro pola praga je ispovracano (posebno Zizkov gde ima vishe barova nego stanovnika)

  -- Komentar ostavio/ostavila bilke, dana 14.06.07 u 22:27

 9. Eh da… Ali vi po centru Praga imate ispovracane turisticke stoke koja dolazi na te vikend-pijanke. Ovde su svi “povracari” domaci :)
  Mogli bi da organizujemo neko ispitivanje, o povracanju po Ceskoj – ko, kako, gde i koliko?” :)

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 15.06.07 u 06:30

 10. Moj muz ovde ponekad kupi cesko pivo, nem’ pojma koje, ali kaze da su Cesi majstori za sok od hmelja.
  A i ponekad umesto da me vikne iz druge sobe, posalje mejl:)))

  -- Komentar ostavio/ostavila Sasha, dana 15.06.07 u 21:56

 11. U, ja volim pivo. Laško. Ali mi nije uvek na vrh jezika. kakva je to pizza bez piva? :)

  Ovde se isto strašno pije pivo. Nedavno sam pisala o najnovijoj nagradnoj igri kojom se na velika vrata reklamira alkoholizam: ko u svojoj prodavnici kupi više piva, dobije bajk. Onaj pravi, alko-bajk. Onaj na kojima smo, kad smo bili mali, viđali one

  -- Komentar ostavio/ostavila Tatjana, dana 16.06.07 u 10:30

 12. @ Sasha cesko pivo je stvarno najbolje ;) koliko god da popijes uvece, ujutru nema mucnine, glavobolje i sl. Valjda ga zato Cesi i piju toliko :)))
  A za muza sta ces, same smo birale :D pretpostavljam da se ni ti na tvog ne bi zalila, ovo s mail-om, chat-om i sl. mi bas nekako dodje slaaatko :)))
  @ Tatjana
  Ma i ja obozavam pivo, samo stvarno nekako izgubim zedj kad vidim njih kako ga piju. I meni je Lasko bilo omiljeno pre dolaska u Cesku, ali sada… mmmm, odo po pivo :D:D
  Vojvodjani su uvek bili blize Evropi od ostalih, to je istina. Ova tendencija ka alkoholizmu to samo potvrdjuje. :)))

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 16.06.07 u 11:35

 13. A, ina

  -- Komentar ostavio/ostavila Tatjana, dana 16.06.07 u 13:00

 14. Ne, pivo uzima sam, kad ga ima u frizideru al’ to nije cesto, uglavnom ne kupujemo.

  -- Komentar ostavio/ostavila Sasha, dana 19.06.07 u 16:08

Ostavite komentar