postcards…
The world moves with me

Berlinski šareniš 20.05.13

Karneval der Kulturen je jedan u nizu izgovora Berlinjanima da organizovano krkaju i loču. Zvanična priča iza karnevala je da širi bratstvo i jedinstvo među sve šarenolikijom populacijom Berlina. U suštini licemerna kao i sva ostala okupljana organizovana od strane grada uz pomoć države.
Za razliku od ovog cirkusa, ona prava okupljanja protiv proterivanja imigranata su uglavnom tugaljiva i slabo posećena. No ako ne shvatate preozbiljno svu ovu zajebanciju, nego krenete u obilazak da biste se sudarali na ulici sa silnim narodom, jeli, pili, tražili ljubav svog života ili slikali okolo dok vas kažiprst ne zaboli, onda je ovo jedna od onih za “obavezno posetiti” stvari u Berlinu. Dobro dođe i nama ovdašnjima za šetnju gostiju koji su imali sreće da se zadese u Berlinu u vreme karnevala. Jer svi znamo da kad na odmor idete sem hrane i pića o malo čemu zapravo i razmišljate.
Hrana i piće su dakako preskupi, ali ko bi pare da štedi u Nemačku na odmor i tako ne bi došao. Mi smo na ovom karnevalu ubili dve muve jednim udarcem jer smo vodili gosta u provod i iskoristili sav taj fotogenični šareniš za slikanje. Slikanje ljudi, dece i kučića baš i nije po volji Nemaca koji su poznati po tome da cene svoju privatnost. Te je ovaj karneval raj za one s fotoaparatima jer se svi ubiše od poziranja. Te eto ja poželeh da podelim te retke trenutke sreće fotografa amatera sa prebivalištem u Nemačkoj, sa vama dragi slučajni i namerni gosti ovog bloga.

Trenutno ima 6 komentara

 1. Ja sam kao pod ‘kulturnim’ ocekivala nekakve narodne nosnje ili tako nesto. Spajdermen mi nije bio na pameti. Mogli su jednostavno da stave naslov: maskenbal:)

  -- Komentar ostavio/ostavila elektrokuhinja, dana 20.05.13 u 18:06

 2. Hahahaha, pa to je valjda deo američke kulture. :)
  Bilo je svega doduše, moguće da sam ja slikala samo one najšarenije i sitnu decu.

  -- Komentar ostavio/ostavila Marica, dana 20.05.13 u 18:31

 3. Meni su svi super, osim Spajdermena. :) Deluje mi kao masovno i dobro organizovana manifestacija, u Švajcarskoj takvih još nema, koliko mi je poznato …

  -- Komentar ostavio/ostavila Maja, dana 20.05.13 u 18:55

 4. Zašto niko ne voli spajdermene? :)))) Njih smo zapravo sreli u restoranu, ne na samom karnevalu :)
  Pa Nemci baš uživaju u tim uličnim dešavanjima, a od ovog baš pokušavaju da naprave poznatu evropsku turističku atrakciju. Meni su recimo Dani Muzike baš po meri ovde, mnogo je spontanije i manje komercijalizovano. Ali dobro, ovo je baš onako, onaj high turizam :)

  -- Komentar ostavio/ostavila Marica, dana 20.05.13 u 19:15

 5. Meni je ovo sve super, uključujući i Spajdermena. A fotke su ti fenomenalne, prvo sma njih pogledala pa ond ačitala, i sve vreme sam s epitala da li si možda pogrešila s naslovom, da nije ovo neka razglednica iz LAtinske Amerike s nekog njihovog karnevala :)

  -- Komentar ostavio/ostavila Snežana, dana 25.05.13 u 16:17

 6. Na momente jeste podsećalo na brazilski karneval i zbog muzike koju su pojedine grupe svirale. :)
  Mene su spajdermeni šokirali jer su se pojavili niotkuda u nekoj sporednoj ulici, u bašti restorana u koji smo seli da ručamo. Nismo do tada sreli strip junake.Mada bilo se cirkusanata i kojekakvih baletskih grupa u karnevalskoj povorci. I onda eto njih, došli na picu. Kada su poskidali maske slica, nimalo impresivno nisu izgledali ;)

  -- Komentar ostavio/ostavila Marica, dana 25.05.13 u 23:26

Ostavite komentar