postcards…
The world moves with me

Telč

Telč je gradić u Južnoj Moraviji, na svega stotinak kilometara od Brna, sa jedva nekih 6000 stanovnika. Od 1992. godine nalazi se na listi UNESCO-ve kulturne baštine. Prvi dokazi o postanku grada datiraju iz 14. veka, kada je porodica Hradec izgradila zamak u gotskom stilu.

Kasnije, sredinom 16. veka jedan od potomaka ga je preuredio i proširio u prelepi renesansni dvorac. Naravno, svaki od sledećih stanara ovog zdanja ostavljao je svoj trag. Većina nameštaja, ukrasnih freski i umetničkih predmeta koji mogu da se vide u zamku datiraju iz kasnijih perioda.

U svemu tome može da se uživa u turističkim turama za nekih 300 kč (priblizno 900 din) po osobi i slikanje je naravno zabranjeno. Zamak je okružen predivnim prostranim parkom sa jezerom. Ceo stari grad zajedno sa zamkom opasan je zidinama i okružen prirodnim jezerima. U koji god deo grada da krenete naletećete na jezero ili deo jezera, kao da ceo grad poput ostrva pluta na vodi.

Orginalne kuće u centru grada su bile građene od drveta ali su nakon požara u 14. veku napravljene iznova od kamena. Sve kuće su živopisnih boja, karakterističnih dimenzija. Lukovi i svodovi su pravljeni odvojeno od kuća. Tek kasnije kuće su naslanjane na njih čineci celinu i dajući trgu današnji uniformni izgled.

Trg krase i dve fontane sa velelepnim statuama u središtu. Ova statua Sv. Margarite je prvobitno takođe bila drvena, tek u 17. veku zamenjena je ovom kamenom verzijom.

Ceo ovaj kraj je poznat po mnogobrojnim prirodnim jezerima. Međutim, obilazak istih zahteva mnogo lepše vreme i mnogo više od jednog popodneva.

Post je napisan: 09.04.07
Kategorije: Czech Republic

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar