Čitam vesti na Radio Pragu pod pomenutim naslovom i umirem od smeha. Eh, ti Česi! Već sam ranije pominjala kako je Česima omiljena destinacija Hrvatska. Sudeći po ovom članku 800.000 Čeha smatra nam susednu zemlju idealnim mestom za odmor. Neko će se zapitati što baš Hrvatska? ili naivno pomisliti kako je to zbog silnih prirodnih lepota.
Ali ne…
Odgovor je vrlo prost. Hrvatska je najbliše mesto na koje mogu da dođu kolima, uglavnom pretrpanim hranom koju su poneli od kuće. Ili ti, Česi su najgori oblik paradajz-turista, mada sami sebe,i to s ponosom (svašta!), nazivaju pašteta-turisti. I ajd’ što nose gore pomenute salame i kobasice, nego mnogi od njih vukljaju i flaširanu vodu. Od onih 800.000 čak 500.000 dolazi u Hrvatsku sa punim gepekom, čemu je Hrvatska odlučila da stane na put te zabranila unos mesnih i mlečnih prerađevina iz zemalja EU. Nigde se glasno ne navodi da su mere uvedene zbog Čeha, ali čak i autor teksta smatra da je to očigledno.
Elem, ono što me je zasmejalo u članku je komentar da Česi to ne rade samo zbog para nego zbog posebnog ukusa češke kuhinje kojeg ne žele da se odreknu u toku letovanja. Hm… da, a ja sam veverica 😀
Ja lično, smatram da su Česi bolesno štedljivi. Tu crtu štedljivosti, koja ne retko prelazi u škrtarenje je ovde u Češkoj i te kako izražena. Verovatno su nekulturu trošenja para razvili zbog teškog života pod Rusima, kao što većina Srba pati od nekulture trošenja para razvijenu valjda zbog slatkog života pod Titom 😛 Kažu ljudi, da ako si nešto radio 20 godina, trbaće ti 40 da prestaneš to da radiš, doduše ne znam kako to pravilo funkcioniše u slučaju kolektivnog ludila. Tom logikom pitanje je: da li će neki od nas i doživeti Češki preobražaj?

Comments:

  • 03/06/2008

    bilo bi interesantno uporediti cene, pa videti opravdanost nosenja hrane.
    treba samo ograniciti unos na neku razumnu kolicinu i svi srecni i zadovoljni.

    reply...
  • 04/06/2008

    To je kao sto su crnogorci uveli da smes valjda 5 kg hrane da uneses, najvise. Naravno zbog srpskih paradajz turista.

    reply...
  • 04/06/2008

    bslp,
    nije tolika razlika da bi se neko prebrojavao za svaku krunu ili kunu 😉
    niti su Cesi u toliko losem materijalnom polozaju da sebi ne mogu da priuste normalno letovanje. Stvar je tome sto je ova pojava nenormalno rasirena i sto se oni bas ne trude da je iskorene.
    Doduse, ne znam, mozda je problem i u meni sto smatram da ni sekund svog odmora ne treba da provedem misleci o tome sta cu da jedem i koliko ce to da me kosta, pe sam stoga pre za varijantu da setam po obliznjem parku nego da se toliko cimam da bih smocila dupe u more 😀

    kujna,
    O da. Verovatno se Crnogorci raduju Srbima, kao Hrvati Cesima 😀

    reply...
  • 04/06/2008

    Ima kod nas dosta ovih seljaka, koji dolaze na letovanje u hrvatsku sa pastetama i svom ostalom hranom. Ali istina je i to, da je u hrvatskoj na moru sve dosta skupo.

    Hrvati nevole cehe zbog toga, da ne trose po restoranima, cak i pisu u novinama, da cesi jesu prvi na dorucku i zadnji na veceri:-) Cesi tamo imho dolaze zbog neke stare navike. I zasto nedolaze svabi, koje hrvati toliko vole?

    Mozda zbog visokih cena i nikakvih usluga u odnosu na spansku ili italiju. Prvo mi bilo sramota kad sam vidio ove ceske seljake u hrvatskoj, ali sad mislim, da je sve tako u redu.

    reply...
  • 04/06/2008

    RVHP,
    sve je to zbog kosmicke ravnoteze 😉
    I nemoj se sramiti zbog seljaka, kada bih ja to radila zbog nekih Srba bojim se da mi crvenilo ne bi silazilo s lica.

    reply...
  • 05/06/2008

    Marica: To je to. 🙂

    reply...
  • 06/06/2008

    :))))
    Bas me zanima kako ce Cesi na ovo da odreaguju, posebno u narednim godinama…

    reply...

post a comment