postcards…
The world moves with me

Česki Raj – Nešto kao uvod 30.09.07

Nema ništa lepše od skraćene radne nedelje. Kad mi zapadne neradan petak ili ponedeljak zbog državnog praznika, sreći kraja nema. Istini na volju, moje raspoloženje pred ovaj produženi vikend, bilo je više nego bedno. Ali, kako smo već ranije isplanirali odlazak u Česki Raj, nikakve promene pred put nisu dolazile u obzir. Tako, već unapred spakovani, u četvrtak posle posla krenusmo na put. Na samom početku nas zadesiše nevolje. Vreme je odlučilo da se naglo pogorša baš taj dan. A onda smo na putu naleteli i na saobraćajnu nesreću. Nesreća se odigrala praktično nama ispred očiju. Na sreću, autobus kojim smo se vozili nije neposredno sudelovao u istoj. U jednom od automobila, koji je bio totalno smljeskan s prednje strane, bio je zaglavljen čovek. Kada su ga konačno izvukli iz automobila, glava mu je bila u celosti oblivena krvlju. Nadam se da je na kraju sve bilo u redu s tim čovekom. Ostali su bili nepovređeni. Mi smo naravno čekali hitnu pomoć, jer kako to obično biva, niko nije imao opremu za prvu pomoć sem autobusa, tako da je naš vozač aktivno učestvovao svo vreme u spašavanju ovog čoveka. I kasnije saniranju rana, sa još nekolicinom putnika koji su očigledno znali kako da mu pomognu. Moje loše raspoloženje je nakon ovoga polako prelazilo u očaj. Trudila sam se da ostatak puta prespavam i ne dozvolim sebi da krenem sa nekim babskim mislima o zlim predznacima. Posle jedno pet sati putovanja konačno stigosmo do krajnje odrednice, Turnova. I tu počinje vedriji deo priče.

Česki Raj je verovatno najpoznatija turistička destinacija u Českoj. Prelepi nacionalni park nalazi se u Istočnoj Bohemiji i prostire se praktično između tri grada: Turnova, Jicina i Mnichovog Hradista (nadam se da sam ubola padeže). Turisti uglavnom koriste ove gradove kao polazne tačke u obilasku parka. Mada ako mislite da ga obiđete peške bolje je odlučiti se za neko selo u samom Raju. Po preporuci jednog prijatelja odlučismo se za Pansion u selu Doubravice. Preuređena stara vila sa svega šest soba ali predivnim vlasnikom, koji je svojom brigom o nama, zaslužio da ga definitivno ponovo posetimo. Selo je zaista minijaturno, par kuća pored puta mahom preuređenih u pansione ili privatne vile, lokalni zamak preuređen u hotel, dve prodavnice, oskudno snabdevene i samo jedan restoran ako ne brojimo onaj u zamku. Ali zato okolina predivna, okruženi šumom sa svih strana. Jedno popodne smo, vraćajući se iz šetnje, naišli na tri srndaća što dovoljno govori o tome koliko je”divlja” sredina.

I opet, kao mnogo puta do sada, naiđosmo na zaista predivne i predusetljive ljude. Kako je sajt pansiona bio višejezičan, nazove Miljan da se raspita o ceni i ima li slobodnih soba i kako da stignemo od Turnova do tog sela. Ljubazan domaćin ga zamoli da pošalje email pošto on ne priča engleski. Ubrzo nakon toga stigne nam odgovor, sa vrlo velikodušnom ponudom da nas on sačeka na stanici i doveze do pansiona, pošto stižemo kasno. I jeste to samo 5 km od grada, ali opet baš lepo od njega. Kako se samo trudio da nam objasni šta sve ima u okolini da se obiđe, gde šta možemo da nađemo i sl. Koristeći i ruke, i noge na nekom englesko – rusko – českom jeziku.

Nacionalni park Česki Raj je čuven po sedimentnim stenama koje se izdižu iz gustih šuma praveći kamena ostrva, poznatija kao Kameni Gradovi. Najpoznatije grupacije ovih stena su Hruboskalska, Prachovska, Prihrazske, Mala Skala itd. Ove stene izviru na sve strane, neke visoke i preko 50m, uz tokove reka, okružujući jezera, stojeći u grupama ili opet usamljene. Deluju zaista impozantno izbliza, posebno kada grade prirodne vidikovce, mostove ili useke između kojih možete da se provlačite ili da se na njih pentrate. Stene su izuzetno porozne. Kako je kiša neprestano lila poslednjih par dana, gotovo da su se krunile pod dlanovima. Slivali su se peščani potoci na sve strane u belim, žutim, sivim nijansama, u zavisnosti od boje stene. Nama kiša nije smetala, omogućila nam je da uživamo u usamljeničkim šetnjama. Ljude gotovo da nismo sretali.

Pored ovih kamenih gradova turistima su na raspolaganju i mnogobrojni zamkovi i ruine. Kao i obično, ovom delu nismo posvećivali mnogo pažnje. Sve te “na silu” održavane i milion puta preuređivane zgrade ne privlače previše našu pažnju. Mi smo se orjentisali na duge šetnje, birajući divljije staze kada je to bilo moguće i izbegavajući civilizaciju u maksimalnoj meri. Kako je svaki deo našeg puta bio prepun zanimljivih prizora rastegnuću priču na više postova inače ovaj neće imati kraja.

Trenutno ima 11 komentara

 1. Zanimljivo, to je nešto kao Češka

  -- Komentar ostavio/ostavila Čika Pera, dana 01.10.07 u 08:53

 2. Марице, овде изгледаш као „Мар

  -- Komentar ostavio/ostavila Данило, dana 01.10.07 u 12:34

 3. Cika Pero,
  Pa izgleda tako, samo na mnogo vecoj povrsini, s mnogo vise kamenja i mnogo je uredjenije, ali to im je ovde jedna od vecih atrakcija ;)

  Danilo,
  Jel to bio kompliment? :P Nego, aj’ ti prvo dodji pa cemo mi lako ostati kod kuce zbog tebe :)

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 01.10.07 u 17:29

 4. stvarno, nista lepse od skracene radne nedelje. ameri imaju par praznika koji uvek padaju prvog ponedeljka u mesecu, ili poslednjeg ponedeljka u mesecu. veoma mudro :)
  odlicne fotke :)

  -- Komentar ostavio/ostavila bas se lako pamti, dana 01.10.07 u 19:53

 5. Eh, \’ocu onda u Ameriku na zagarantovani ponedeljak :) Mada, ne zalim se ni na ceske praznike, gotovo da nema meseca bez neradnog dana :D Mada cemo propustiti dva do Nove godine jer padaju u subotu :(

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 01.10.07 u 20:34

 6. Stvarno su divne stene !!! I slike su lepe, a ti mi licis na Milu Jovovic na ovoj, mada ne licis na drugima, jer si lepsa:))

  A dugi vikend, jao, evo ga dolazi, jedva cekam. Mislim da ih mi imamo sve ukupno 8 godisnje. Tako nesto.

  -- Komentar ostavio/ostavila Sasha, dana 02.10.07 u 06:04

 7. Onda uziiiivaj za vikend :D
  Moram da naucim Danila da koristi iste reci kao ti za komplimente :P Mada, osecam se, s ovim komentarom “… jer si lepsa…” kao kada ti za 8. mart neka zena kupi cvece :))))

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 02.10.07 u 11:56

 8. To mu dodje nesto kao dokazivanje poente:))

  -- Komentar ostavio/ostavila Sasha, dana 02.10.07 u 12:49

 9. Prvi put svratila ovde. Kreten!
  Odlicne fotke, a i ja bih se pentrala ako može!

  -- Komentar ostavio/ostavila etotako, dana 06.10.07 u 11:01

 10. Bio sam već dvaput u Českom Raju, super je. Oba puta je bilo divno vreme, ali je zato bilo ljudi “ko na Vaclavaku”…

  http://picasaweb.google.com/jablan/CeskyRaj

  BTW,

  -- Komentar ostavio/ostavila jablan, dana 06.10.07 u 19:37

 11. Etotako,
  Drago mi je da ti se svidja :)))

  Jablane,
  ja nisam ni znala da postojis dok nismo proveli taj vikend kod Bilketa :D… Ali, posecujemo mi Prag redovno pa cemo se javiti sledeci put :)
  A super su fotke, obozavam da na tudjim slikama nalazim mesta na kojima sam bila :)… ove sklupture oko Hrube Skale i groblje u Turnovu je bas i na nas ostavilo utisak :)

  -- Komentar ostavio/ostavila marica, dana 06.10.07 u 20:03

Ostavite komentar